2023.06.25. vasárnap

A képen látható, közösségi médiában közzétett bejegyzéssel vált hivatalossá a Tűzrókák zenekar megalakulása. A formáció új, de semmiképpen nem nevezhető előzmény nélkülinek, hiszen a zenekar alapító Tóth Tamás Béla és Garam Dani már 2010-óta dolgozik együtt, több lemezt is készítettek ezen időszak alatt. 

2010-ben jelent meg a Nyomkeresők album, majd 2011-ben, Tóth Tamás és a Nyomkeresők néven a Labirintus című lemez is. A lemezek mindegyikén Filep Laci, „Mormota” ütőhangszereken és Anda Bálint (Tűzkerkék Xt) mellett Dinnyés Jóska is játszott vendégként, de egy-egy dal erejéig közreműködött a lemezen Tóth József Citrom, Fodor „Medve” Sándor, és Geletey „Fucken” György is, valamint Pöltl Oxi Zoltán basszugitározott az utóbbi albumon.

A közös muzsikálás Rósz Györggyel és Garam Danival a Jimbo King and the Lazy Experience zenekarban, lánykori nevén blues.hu, kezdődött, de hallhatóak voltak együtt az Öreg néne bŐrZekéje bandában, vagy a Hársfa sétány nevű félakusztikus formációban is.

2013-ban már Dinnyés Jóska és a Nyomkeresők néven adták ki Dinnyés Jóska dalait az Ezek Mi Vagyunk című lemezen, melyen Dinnyés Jóska mellett  Tóth Tamás Béla, Rósz György, Filep Laci és Garam Dani zenéltek együtt.

Facebook első bejegyzés

2017-ben készült el a Twins and the Crazy Dogs című kislemez, melyen Tóth Tamás Béla és Garam Dani mellett az Ikrek, Nagy Judit és Emma énekeltek. Sziklai Sándor a basszusgitárt kezelte, míg Pintér István dobolt, aki a Tűzrókák „Szavak” című lemezén a két bónusz dalban is közreműködött. István azon kevés zenészek egyike, aki a legendás Radics Bélával az Atlantis zenekarban játszott. Sajnos már ő az utolsó olyan élő ember, aki hosszú éveken át zenélt Bélával. Nagy megtiszteltetés vele muzsikálni, innen is öleljük Őt!

A fenti formáció 2018-ban adott ki egy lemezt Ember a Földön címmel, melyen Pintér István helyett már Drexler Zoltán (Kormorán) dobolt, Menyhárt Csaba pedig billentyűs hangszereken játszott. A lemez különlegessége, hogy Jenei Szilveszter (Illés, Kormorán) állandó vendégként gitározik és énekel, továbbá egy dalban Sáfár József (ős P.Box)  orgonán hallható az albumon. 

Nagy Tamással Garam Dani játszott több formációban, főként Tamás dalaival a fókuszban, de a Tűzfal nevű zenekarban a 60-as 70-es évek magyar beat, rockzenéit is együtt muszikálták korábban.

A doboknál Petrás Ádám ül, aki Petrás Attila fia. Attila az a zenész, akivel Tóth Tamás Béla az 1980-as években megalapította a Sátció zenekart, amely a későbbi, ma is népszerű Tűzkerék Xt. zenekar elődjének számít.

Sokáig tartott, mire énekest találtunk, de a legjobb hangot sikerült egy véletlennek köszönhetően megnyerni magunk mellé. Maczkó Ferenc, Avala neve egy Tóth Tamás Béla és a Kalifa közötti beszélgetés során került szóba, és Avala első hívásra csatlakozott a bandához. Őt még a méltán népszerű, Tóth Tamás Béla által elindított és azóta már hagyománnyá vált augusztusi Kalifa tanyán rendezett eseményen hallottuk Cseh Tamás dalokat énekelni, egyedül akusztikus gitárral. Nem volt kérdés, hogy az ő különleges hangján elmesélve a lemezen elhangzó történetek egyedülálló élményt nyújtanak majd.

Nem illik a hölgyeket ennyire a sor végén megmlíteni, de az időrendiség miatt most jutottunk el Kovács Adélhoz, aki teljesen új hangulatot, világot, zeneiséget és érzékenységet hozott a dalokhoz. Adéllal egy, a Simpla kertben tartott jam sessionön találkoztunk, és a színpadra lépve egyből érzékelhető volt az a blues, jazz és rock zenéhez kötődő szeretet, amely őt a klasszikus zenészek közül kiemeli. Jó érzékkel improvizált a jam sessionön, így nem volt kérdés, hogy megkérdezzük, van-e kedve a lemezen muzsikálni. Még ott a színpad előtt, a hangzavarban, a tömegben igent mondott, így csatlakozott a zenekarhoz ő is.

Rósz Gyuri mint hangmérnök kezdte velünk a munkát, és olyan zenei ötleteket, megoldásokat hozott a felvételek során, amelyeket egyedül ő tudott megvalósítani. Ennek köszönhetően, mindenki örömére, csatlakozott a zenekarhoz is. Gyuri kiváló hallását, keze munkáját és zenei műveltségét egyaránt érezhetjük a lemezen, mind a hangszerelésben, mind a keverés során.

Tóth Tamás Bélabasszusgitár

Esztergomban él, és a Tűzkerék xT zenekar tagja. A zenekar, mely 1990-ben alakult, a blues és rock műfajokban mozog leginkább, Radics Béla és Jimi Hendrix hatásait ötvözve saját dallamaikkal. Az évek során többször is újratemették magukat, új tagokkal és friss zenei anyaggal bővülve.

A Tűzkerék xT aktív résztvevője a magyar zenei életnek, rendszeresen fellép jelentős fesztiválokon, mint a Paksi Blues Fesztivál vagy a Fesztergom. Legutóbbi albumuk, a „Lövedék”, saját számok gyűjteménye, melyet színpadon is bemutattak.

A zenekar hírnevét az autentikus előadásmód és a hatvanas, hetvenes évek hangulatának megidézése alapozza meg, ami miatt sokan kultikusnak és karizmatikusnak tartják őket.

Tóth Tamás Béla
Adél a bion

Kovács Adél – fuvola, szaxofon, vokál 

Conservatorium van Amsterdam-on végzett fuvola szakon, most a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanul jazz szaxofon szakon. 

Emellett aktívan zenél, tanít és ékszereket is készít. 

Adél a egképzettebb zenész köztünk, ami nekünk jó, neki meg köszönjük, hogy elfogad minket! 

Rósz György gitár 

Adél mellett Gyuri a másiklegképzettebb zenész a bandában, rengeteg felé játszik és szinte bármit is el tud játszani. Bővebben róla ide kattitnva tudtok olvasni, de azért egy kis történelem: 

198? Aszkéta Zenei Tetvériség 

1989 Ugatha Christie

1990-es évek  K.ZS.Bk zenekar 

2000-es évek VeraVadBand

2008 Vidámpark és Vidi Hard

2009 Guess

2011 Blues.hu

2012 Nyomkeresők és Dinnyés József

2013 Zsetonpityu and the Cash

2015 Orákulum zenekar

2016 Dinnyés József – Templomok lázadása 

2018 VitukiSchwarczMuzik-Turbomozsár

2018 Öreg néne bŐrZekéje

2023 Tűzrókák 

Rósz György
Avala

Maczkó Ferenc, Avala – ének, akusztikus gitár 

Darin & Feri, Avala zenekarban játszott és rendszeres fellépője a Esztergomkörnyéki verséneklők körének is. 

Nagy Tamás – billentyűs hangszerek 

Egy igazi őstehetség, de erről még ő sem tud. Komolyra fordítva a szót, Tamásből ömlik ki a zene, komplett zenekarokat hall, és énekel fel a zongorakíséret mellé, emelett remek szövegeket is ír. 

Gyerekkora óta zongorázik, remek énekes és vokalista. 

 

Nagy Tamás bion
Petrás Ádám

Petrás Ádám – dob 

A zene iránti szeretetét édesapjától örökölte, aki szintén dobos. Zenei irányt a P.Mobil valamint Török Ádám mutatta meg számára.

 

Garam Dániel – gitár, vokál 

Igazából a pesterzsébeti Trendelten Gitárpon Caféban szívta magába a színpadi lét szeretetét. Sok neves muzsikussal volt szerencséje együtt zenélni, ha csak egy egy estére is, ami meghatározó volt a zenei fejlődésében. Fontos ismérve, hogy mindíg egyel többször hagyja abba a zenélést, mint amennyiszer elkezdi.  

Garam Dani